23 martie 2010

Proiect Naţional de educatie pentru dezvoltare durabila

Proiect Naţional
de educaţie pentru dezvoltare durabilă
2009/2010
IDEI VERZI
PENTRU ALFABETIZAREA ECOLOGICA A POPULATIEI
AEP
( Patru în unu)

Reciclează, Refoloseşte, Reutilizează

Motto:“Încrederea este oferită aceluia care convinge lumea şi nu celui care a avut primul ideea”
Sir Francis Darwin

Argument

Protecţia mediului este responsabilitatea fiecăruia.
Prefigurarea viitorului nostru pe această planetă albastră începe odată cu analiza comportamentelor, implicaţiilor la nivel personal, familial, organizaţional, deoarece fiecare avem o familie, un loc de muncă unde sunt încălcate uneori regulile faţă de mediu cu nonşalanţă, dar şi la nivel social, ştiut fiind că societatea, comunitatea în care trăim, din care facem parte, uită de rolul ,influenţa şi putinţa de a interveni, de a acţiona pentru a schimba obiceiuri, atitudini şi comportamente care dăunează grav mediului.
Cu prilejul acestui proiect comunităţile locale anticipează schimbările climatice locale şi înţeleg rolul în pregătirea, acţionarea rapidă, legală, motivaţională, pentru a se alătura iniţiativelor globale privind măsurile de rezolvare a problemelor de mediu şi prin educaţia cetăţenilor, implicând şcoala prin lansarea unor proiecte dezvoltate cu voluntari şi sponsori ce manifestă dorinţa de a găsi soluţii, de a sprijini iniţiative, de a susţine idei în beneficiul societăţii. Asistam la tot felul de declaraţii, raportări şi angajamente, ne bucurăm când sunt lansate proiecte de lege care promit schimbări, sancţionări pentru cei ce încalcă legile scrise şi nescrise faţa de mediul înconjurător care se află în mare pericol .
Dorinţa de progres real în acest nou concept de parteneriat interşcolar naţional continuă şi după ce Proiectul Naţional « Idei Verzi –Sacoşa Bio » a avut un final fericit. Peste 2000 de cadre didactice, 4300 preşcolari şi elevi au lucrat cu pasiune, cu încredere şi motivaţie realizând sacoşe din materiale biodegradabile, organizând acţiuni de ecologizare, de colectare selectivă a deşeurilor, de creativitate, de atragere a partenerilor locali pentru realizarea unui scop unic – educaţia pentru protecţia mediului înconjurător-vezi blogul vorbedeverde.
Fiecare persoana implicată în acest proiect şi-a valorificat aptitudinile si talentul, combinând materialele într-un mod absolut original.
A fost valorificat gustul pentru frumos, o atitudine responsabilă cu influenţe meditative de interes global .
Rezultatele acestui proiect care s-a încheiat vor fi valorificate ca oportunităţi pentru rezolvarea altor probleme de mediu, prin implementarea unor noi strategii, de dragul şi în folosul naturii etc. Şi acest proiect “Idei Verzi-pentru Alfabetizerea Ecologică a populaţiei” promovează o pedagogie a valorilor, a relaţiilor, a competentei şi raţionalizării, a asumării rolurilor şi negocierii, a acceptării varietăţii de elemente creative din materiale la îndemâna tuturor.
Avem convingerea ca ne vom uni forţele şi în fiecare colţişor al ţării vor fi persoane cu credinţa în schimbare, la care viitorii adulţi, coordonaţi de dascăli sensibili la problemele planetei , vor învăţa că suntem parte din natura şi trebuie s-o ajutam la greu.
Acest proiect este o şansă şi norocul celor care doresc să se implice, să înveţe, să fie de folos, să schimbe ceva, să-ţi găsească o nouă rută pe harta vieţii, reevaluându-şi nevoile lui şi ale comunităţii în care trăieşte, dar şi cerinţele privind păstrarea sănătăţii individuale şi colective.
Este bine să se cunoască ce informaţii deţin persoanele incluse în acest proiect despre ecologie, ce deprinderi au, ce experienţă, dar şi ce abilităţi practice, ce motivaţii pentru a fi consiliaţi diferenţiat.
Poate că acest proiect îi va ajuta pe cei implicaţi să se reorienteze în carieră, să-şi dezvolte capacităţi de voluntariat pentru a avea satisfacţia împlinirii, trăirii emoţionale după şi în timpul acţiunilor.
Respectul faţă de persoanele care vor adera la voluntariat printr-o implicare activă, manifestând interes, capacităţi de integrare şi adaptare, de relaţionare şi finalizarea proiectului, constituie obiectivul coordonatorilor .
Pentru a simţi apartenenţa la grupul de voluntari care lucrează la acest proiect, trebuie să se parcurgă o perioadă de pregătire, care include atragerea în proiect, primirea, încurajarea, motivarea acestora. Tocmai de aceea este nevoie de un ghid sub formă de pliant, afiş, broşură, pe care -l vor studia în scopul ghidării în înţelegerea filosofiei proiectului.
Voluntarii implicaţi vor avea sentimentul de siguranţă, vor trăi sentimentul de mândrie că aparţin grupului de Ecovoluntari.
Există un număr însemnat de cadre didactice care sunt avide de cunoaştere, de nou, de schimbare, de cooperare. Pe acestea ne vom baza. Aderarea de bună voie la proiect este cea mai sigură strategie de reuşită.
Dorim să schimbăm strategii, comportamente didactice tradiţionale. Pentru aceasta trebuie să ţinem cont de etapa pregătitoare, de informare, de convingere, motivare, justificând ceea ce dorim să facem şi de ce.
Înţelegerea scopului acestui proiect ar fi un sprijin real pentru implicarea cadrelor didactice în reforma educaţională actuală.
Scopul:
Promovarea unei pedagogii a valorilor, a relaţiilor, a competenţei şi raţionalizării, a asumării rolurilor, a acceptării diversităţii şi unicităţii persoanelor implicate .
Experimentarea alfabetizării ecologice a populaţiei prin implicarea directă a şcolii în parteneriat cu primării, APM-uri, ONG-uri etc.
Obiective generale:
 Adoptarea unei atitudini pro active faţă de orice problemă de mediu, adoptând decizii strategice de intersecţie prin implicare directă, abordând o politică eficientă în domeniul educaţiei ecologice de la nivelul comunităţilor locale, cooperând cu şcoala pentru alfabetizarea ecologică a populaţiei, luând în calcul potenţialul creator al poporului roman, dar şi limitele sale, aspiraţiile şi dorinţele individuale, motivaţionale şi nevoile, aptitudinile şi valorile acestora.
 Creşterea gradului de conştientizare la nivelul factorilor de decizie în vederea aplicării politicilor şi a planurilor de acţiune pentru protecţia mediului.
 Cultivarea unor atitudini ecologice civilizate în rândul elevilor, părinţilor, altor persoane implicate, conştiente de rolul globalizării pentru stoparea încălzirii globale.
 Conştientizarea cadrelor didactice privind educarea elevilor pentru protecţia mediului într-un mod cat se poate de original şi creativ.
 Schimbarea mentalităţilor şi îndreptarea atenţiei asupra responsabilităţilor de a recicla, luând în calcul oportunităţile cat şi piedicile care pot apare pe parcursul asumării unor responsabilităţi.
 Crearea unui climat care să stimuleze implicarea , provocarea la schimbare.
 Valorificarea experienţelor, performanţelor, capacităţilor de exprimare a acestora.
 Stimularea motivaţional comportamentală intrinsecă şi extrinsecă a participanţilor la proiect.
 Asumarea responsabilităţii în rezolvarea problemelor concrete existenţiale care afectează mediul şi implicit sănătatea .
 Descoperirea potenţialului individual şi de grup, de apartenenţă la grupul care-şi pune speranţă în alfabetizarea populaţiei privind educaţia pentru dezvoltare durabilă.
 Alegerea temei / problemei de mediu din imediata apropiere (pe care o întâlnim zilnic), găsirea mai multor soluţii de rezolvare şi alegerea celor care propun un mod de soluţionare care duce la reuşita colectivă, încât colaborarea va juca un rol sigur în anumite etape.
 Reciclarea, reutilizarea creatoare a deşeurilor pentru realizarea unor produse care să infrumuseţeze mediul educaţional familial sau stradal cu obiecte unicat.
Durata de realizare a proiectului
1 Martie 2010 - 30 august 2010
Iniţiator şi coordonator de proiect
Breben Silvica coordonator zonal Eco Şcoala, reprezentantul CCDG-ului în Zona
de sud –vest.
Echipa de coordonaren a proiectului:
Prof.Dr Cornelia Dincă, Preşedinte CCDG
Dr. ing. Mateescu Monica Daniela, Director APM-Dolj
Ing. Popa Octavian - reprezentantul APM Dolj

Insp. scolar-Calugaru Carmen- reprezentantul ISJ Dolj
Breben Silvia – reprezentantul CCDG Bucureşti
Coordonatori pentru învăţământul preşcolar
Tuturuga Maria,Gongea Elena, Mitrulescu Veronica,
Ruiu Georgeta, Neacşu Ioana
Coordonatori pentru ciclul primar
Şc. Cu clasele I-VIII “Nicolae Romanescu”
Coordonatori pentru ciclul gimnazial
Eco Şcoala Nr. 33, Craiova
Coordonatori pentru licee şi grupuri şcolare
Eco Şcoala Grup Şcolar “Matei Basarab” ,Craiova
Parteneri:
ISJ Dolj
Garda de Mediu
Muzeul Olteniei
Primăria Municipiului Craiova
CCD-Craiova, Dolj
Editura Reprograph Craiova
alte persoane care vor reuşi să-şi formeze o echipă cu aceleaşi idealuri pentru reuşita acestui îndrăzneţ proiect .

Descrierea grupurilor ţintă cărora li se adresează proiectul

Coordonatorul de proiect
Motto:
“Dacă vrei să convingi pe cineva despre ceva, trebuie mai întâi să fii tu însuţi convins”
Programul implementat de coordonatorul de proiect local, urmăreşte:
 să înveţe părinţii copiilor şi prin ei întreaga familie cum să respecte ABC-ul de protecţie a mediului.
 să identifice problemele de mediu din familie, din localitate, să le rezolve , să intervină, să salveze, să schimbe ceva.
 Să realizeze obiectivele proiectului, să furnizeze informaţii şi instrucţiuni la îndemâna tuturor .
 Coordonează prin exemplul personal şi prin valorile, comportamentele şi iniţiativele personale.
 Stabileşte un program flexibil, suplu, real de acţiune.
 Implică echipa în rezolvarea problemelor de mediu.
 Se implică direct, activ şi eficient în rezolvarea problemelor de mediu.
care sunt menite să aducă schimbări reale.
 Se concentreze pe rezultate.
 Identifică barierelor în realizarea obiectivelor proiectului.
 Conceperea de către coordonatorul de proiect local a propriei organizări pentru a se cunoaşte poziţia fiecărei persoane implicate activ în proiect .
 Responsabilităţile coordonatorului implică şi ajutorul dat familiilor de a-şi identifica greşelile de comportament, de a-şi alege propriile strategii de înlăturare a lor care să ducă la performanţe benefice sănătăţii mediului şi a lor personală. Folosirea mesajelor Eu “văd problemele de mediu altfel” şi eliminarea “mesajului TU”- Tu greşeşti în rezolvarea acestei probleme de mediu.
Cadrele didactice
Cadre didactice din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal care manifestă interes şi preocupare privind consecinţele nerespectării regulilor de protecţie a mediului în rândul populaţiei şcolare şi locale şi cred într-o schimbare reală a comportamentelor în beneficiul Terrei prin introducerea proiectelor de mediu în activitatea şcolară ,sunt aşteptate să se alăture organizatorilor.
Rolul cadrului didactic în implementarea obiectivelor este hotărâtor. Tocmai de aceea Programul de Alfabetizare Ecologică va fi flexibil de la o şcoala la alta, de la un cadru didactic la altul.
Rolul cadrului didactic ca voluntar impune din partea acestuia prezentarea în faţa elevilor şi părinţilor ca model de comportare în contact cu mediul. Este cel mai dificil obiectiv de realizat. Nu ne îndoim de capacităţile cadrelor de a-şi frâna comportamentele, a se interioriza, a fi în concordanţă vorba, sfaturile cu fapta.
 Construirea unui mediu educaţional care să motiveze preşcolarii / elevii în procesul de educaţie pentru dezvoltare durabilă.
 Încurajarea implicării elevilor în promovarea practicilor ecologice şi estetice a mediului.
 Colectează informaţii şi le structurează în folosul şi pe înţelesul copiilor.
 Analizează critic şi obiectiv situaţiile întâlnite şi gestionează cu răbdare orice problemă ivită.
Elevii
 Cel puţin 10 preşcolari / elevi în grup
 Clase compacte coordonate direct de educatoare, învăţători, profesori diriginţi, profesori de diferite specialităţi.
 Să manifeste un comportament etic faţă de natură.
Părinţii
 Comitetul de părinţi pe clasă / grupă sau pe şcoală, care-şi propun să sprijine coordonatorul prin exemplul personal, prin implicarea în organizarea şi desfăşurarea activităţilor propuse .
 Să sprijine realizarea obiectivelor proiectului lucrând în echipă, finalizând acţiunile şi valorificându-le într-un mod original.
ONG-uri
Întreaga organizaţie sau voluntari coordonaţi de o persoană desemnată să implementeze obiectivele proiectului.
APM-ul
APM-ul din fiecare judeţ sprijină coordonatorii de proiect cu informaţii, realizarea unor materiale publicitare. Persoana desemnată ţine permanent legătura cu coordonatorii din fiecare şcoală printr-un sistem propriu de parteneriat în scopul informării, monitorizării şi evaluării.
Primăria
Proiectul poate fi dezvoltat de către primăriile din mediul rural care împreună cu şcolile din localitate pot realiza alfabetizarea ecologică a populaţiei în manieră creativă, originală, cu eficienţă maximă .
Încurajează implementarea şi dezvoltarea proiectului respectând iniţiativele şcolilor.
Strategia proiectului
Planifică! Acţionează! - Verifică! Acţionează!
 Lucru in echipa.
 Cei 5 De ce?
 Cei 5S.
 Studiul de caz.
 Isikawa-Osul de peşte
 Aplicaţii practice.
 Expoziţii itinerante, stradale.
 Schimburi de experienţă
 Prezentări power Point, etc.

Implementarea proiectului

Etape:
1 martie- 15 martie – Înscrierea
*trimite-ţi cererea de inscriere pe e-mail -sacosabio@yahoo.com
20 martie –15 iunie –Implementarea proiectului
15 iunie-15 iulie - Evaluarea locală
15 iulie –30 august - Conceperea raportului de evaluare
30 august –15 sept Evaluarea obiectivelor proiectului de către coordonatorii naţionali.
10 octombrie – prezentarea concluziilor desprinse din raportările coordonatorilor la Seminarul Naţional organizat de CCDG, Bucureşti.
Beneficiile proiectului
Beneficiul scolii este aşteptat de toţi managerii interesaţi de obţinerea unor performanţe privind formarea unor comportamente pozitive faţă de mediu; capacitate de a rezolva probleme de mediu; dezvoltarea spiritului critic şi capacitatea de a lua decizii de interes global; modernizarea lecţiei, aplicarea unor strategii noi integrate.
Şcoala se afirma la nivel local, naţional şi de ce nu internaţional. Apare oportunitatea realizării unor parteneriate cu alte şcoli care sunt preocupate pentru problema mondiala a încălzirii globale.
Şcoala capătă credibilitate privind capacităţile ei organizatorice, ce vizează nu numai educaţia elevilor, ci şi a cetăţeanului.
Şcoala devine partenerul, consilierul părinţilor , altor persoane interesate. Deci, ea devine şi instituţia care furnizează educaţie ecologică şi familiilor copiilor pe care-i ţine aproape, integrându-i în acţiuni responsabile, ca dealtfel şi populaţia pe care o deserveşte.
Strategii de evaluare ale obiectivelor proiectului
Ce evaluăm? Aceasta este întrebarea.
Evaluarea comportamentelor, a performanţelor obţinute de toţi cei implicaţi, a potenţialului lor de asimilare, învăţare, adaptare.
Îmbunătăţirea calităţii procesului de învăţământ prin studiul mediului concret care amplifică comunicarea între cadrele didactice de diferite specialităţi prin experimentarea unei strategii educaţionale integrate.
La sfârşitul proiectului voluntarii vor fi capabili să propună noi strategii de continuare a proiectului, vor deveni furnizori de informaţii metodologice moderne, vor acţiona ca voluntari într-un alt spaţiu, într-un alt mod, cu alţi parteneri.
Stocarea derulării proiectului într-un jurnal este un beneficiu pentru istoricul şcolii.
Organizând o masă rotundă sau un seminar vor fi prezentate strategiile noi de predare, învăţare, evaluare, se vor expune elementele de originalitate, de creativitate practic acţională, vom cunoaşte capacitatea de a identifica problemele de mediu, de a le rezolva, diferenţele de strategii folosite, performanţele obţinute, obstacolele cu care sau confruntat, argumentele lor privind eficienţa proiectului, ce obiective pentru viitor îşi propun, cum ar putea să le extindă bazându-se pe rezultatele lor şi ale partenerilor lor.
Evaluarea la nivel naţional
Se vor evalua rapoartele, prezentărilor Power Point, rezultatele obţinute de către fiecare unitate implicată, iar concluziile vor fi prezentate în cadrul Simpozionului Naţional Eco Şcoala şi într-o Expoziţia de fotografie ce va putea fi vizionată în holul APM-ului Dolj, pe situl CCDG, şi pe blogul editurii Reprograph- pagini-scolare.ro
Revistele de educaţie pentru protecţia mediului DeCe Sfera, Pro Ecologia Mileniului III, Eco Viaţa vor fi gazdele noastre de suflet, periodic vom prezenta iniţiativele, rezultatele parţiale, schimbările de comportament sesizate cu prilejul evaluărilor.
Mediatizarea proiectului
Site-ccdg.ro, didactic.ro, mass media locală şi naţională, reviste de educaţie ecologică şi de specialitate, reviste şcolare, campanii de informare etc.
Modul de certificare a participării la proiect
Certificat de participare şi diplome aferente concursurilor organizate în cadrul proiectului.
Cupa învingătorilor pe ţară
Condiţii de înscriere
Orice şcoală sau cadru didactic care are preocupări de protecţia mediului sau cadre, elevi, clase, părinţi , familii, primării, Ong-uri,care s-au hotărât să se implice într-un proiect cu caracter practic şi cu efecte spectaculoase pentru dezvoltarea durabilă.
Canale de comunicare:
E-mail- sacosabio@yahoo.com
Telefon mobil-0746 11 70 20
De reţinut:
*Este obligatorie înscrierea la un singur proiect din cele 4 propuse.
*Se poate opta şi pentru doua proiecte dar si pentru toate proiectele în cazul în care este înscrisă toată şcoala sau un număr considerabil de cadre didactice.
În acest caz fiecare proiect va avea un coordonator şi o echipă de proiect.

Pentru a intra in posesia celor 4 proiecte propuse de noi(Alfabetizarea populatiei,Eco picnic, Lectii plimbare pentru toti, Spatiul Eco pentru invatare) sunati la tel. mobil-0746117020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu